Indian Dog Foundation

 Rasbeschrijving

De huidige Indian Dogs in Nederland en België stammen soms ver weg nog af van de American Indian Dog uit Amerika. Door het geringe aantal Indian Dogs in Europa zijn er door de jaren heen andere rassen gebruikt om de honden mee te kruisen. Dit zijn onder andere Siberische Husky’s, Alaskan Husky’s, Duitse Herder en soorten Wolfhonden. Ook bij de Indianen vroeger werden de honden niet
op uiterlijke kenmerken gefokt, maar voor gebruiksdoeleinden zoals voor de jacht, gezelschap of bewaking. Dit alles bij elkaar maakt het bijna onmogelijk om een “rasbeschrijving” voor de Indian op te stellen of een DNA-profiel samen te kunnen stellen.

Vandaag de dag kunnen we wel verschillende types in de Indian Dogs in Nederland en België onderscheiden. Zo zijn er kortharige, kleinere honden met grote oren, de iets grotere types die een dichtere vacht en een spitse snuit hebben en het grootste type wat stoerder gebouwd is en een typische ondervacht heeft. Dit laatste type lijkt meer op een wolfhond dan de andere twee types.

Om te kunnen bepalen wat er voor rassen vertegenwoordigd zijn in de verschillende types Indian Dogs, is de IDF begonnen met Embark DNA testen. Het doel wat de IDF hiermee voor ogen heeft is om een meer specifieke ras-omschrijving te kunnen opstellen, waarin duidelijk is welke rassen er in de verschillende types Indian Dogs aanwezig zijn. Dit is belangrijk om te weten, niet alleen voor de fokker maar ook voor de toekomstige eigenaar. Verschillende hondenrassen hebben ook verschillende eigenschappen, waardoor het ene ras voor de ene persoon ideaal is, maar voor de andere persoon juist totaal ongewenst.

Naast de kennis over de rassen die in de honden aanwezig zijn, is de Embark DNA test waardevol door het uitgebreide gezondheidsonderzoek wat uitgevoerd wordt. De honden worden op 165 mogelijke genetische afwijkingen getest bij Embark. Ook deze informatie is natuurlijk erg belangrijk mocht er met de hond gefokt willen worden.

De IDF hoopt eind 2018 zoveel honden getest te hebben dat er een duidelijker rasprofiel en - beschrijving gemaakt kan worden, gebaseerd op kennis opgedaan door zowel feiten als ervaring met het ras en de verschillende types..

 


E-mail