Wat leuk dat je een Indian Dog in huis wilt gaan halen! Heb je alle informatie over het ras al gelezen? En heb je al in het smoelenboek gekeken? Dan weet je wat je te wachten staat!
Puppy aanschaffen
De Indian Dog Foundation staat in contact met allerlei hobbymatige fokkers die hun pups opvoeden thuis. Op deze pagina staan de actuele nesten en nesten in aankomst. Dit wordt bijgehouden door Willemijn van Hees.
NB: de IDF brengt fokkers en toekomstige Indian Dog eigenaren samen. De IDF verdient op geen enkele wijze geld aan deze dienst. De IDF is ook niet actief betrokken bij het fokken, maar geeft wel advies en doet onderzoek naar verwantschappen.
Puppywachtlijst
Wacht je nog liever en blijf je graag op de hoogte? Meld je dan aan voor de Indian Dog Puppy Mail! Als er dan een nest is geboren, ben je de eerste die het hoort! Natuurlijk allemaal geheel vrijblijvend en zonder kosten. Meld je aan via Indian Dog Puppy Mail!
Beschikbare puppy’s
Via American Indian Dogs in Europe, Indian Dog Belgium en de Indian Dog Foundation zijn de volgende thuisnesten bekend:
Thuisnest bij Martinus Overig, Aya x Yatho
Geïnteresseerd in een van deze nesten? Neem dan contact met ons op!
Thuisnest versus een pup uit een kennel
Het is algemeen bekend dat een pup die opgegroeid is in een thuisnest vele mater beter is voor de toekomst van de desbetreffende pup. Een pup die opgroeit in een menselijk huis komt vroeg al in aanraking met allerhande dingen die bij het dagelijks leven komen kijken: verschillende mensen, kinderen, harde geluiden, ritme van de mensheid, andere dieren, verschillende ondergronden en andere zintuigelijke ervaringen. De socialiseringsfase van een hond is zeer belangrijk en gebeurt al vóór 8 weken. Dat betekent dat de fokker voor een groot gedeelte verantwoordelijk is voor de socialisatie van de pup: een belangrijk onderdeel waar de hond later veel aan gaat hebben.
Een hond met een slechte socialisatie staat gelijk achter op de levenslesladder: de pup kan angstig raken, snel overprikkeld worden, wild gedrag vertonen, laat vaak buitensporig bijtgedrag zien of juist apathisch gedrag. Zonder goede socialisatie is een pup gewoon niet klaar voor de menselijke wereld. Je staat zo gezegd al 10 punten achter voordat je überhaupt begint met de opvoeding van je pup. Trainen en volgroeien gaat dan ongekend lastig worden. Socialisatie is daarom iets wat je als fokker en als toekomstige eigenaar, zeer serieus moet nemen.
Daarom adviseert IDF alle toekomstige eigenaren om te kiezen voor een thuisnest. Een thuisnest herken je aan de volgende dingen:
- De teef is een gezinshond die opgenomen is in de familie en waar, buiten de dracht, veel mee gedaan is en voldoende aandacht heeft gekregen. De vader en moeder van de pup zijn in eerste instantie honden die opgenomen zijn in een gezin, en geen honden puur voor de fok.
- De puppy’s worden meestal in de woonkamer in een werpbak geboren en daar ook totdat ze weggaan naar hun nieuwe baasjes, gehouden. Staat de werpbak ergens in een schuur, achteraf? Let dan op! Als de pups regelmatig en voor lange periodes in huis gehaald worden, hoeft dit geen probleem te zijn. Maar verlaten de pups de werpbak in de garage niet of maar af en toe? Dan valt dit niet onder een thuisnest!
- Puppy’s worden volledig meegenomen in het alledaagse leven
- De fokker besteedt veel tijd, geld en liefde aan de puppy’s
- De puppy’s worden dagelijks blootgesteld aan allerlei normale huiselijke geluiden
- Puppy’s verlaten ook het huis tijdens wandelingen (uitlaten) en andere ontdekkingstochten
- De fokker nodigt je thuis uit en je kunt ook vaker je pup bezoeken voordat hij/zij mee mag.
Je kunt er ook voor kiezen om te gaan voor een pup uit een (grootschalige) kennel. De American Indian Dogs in Europe biedt af en toe deze nesten aan. Het is uiteraard jouw keus, maar IDF op het hart drukken om hier wel goed over na te denken. Veel kennelfokkers in de Indian Dog wereld hebben hun roots in de sledehondensport: daar is het al decennia gewoon dat honden buiten slapen, in kennels of aan kettingen, en zijn de honden geen onderdeel van het gezin in huis (uiteraard zijn er ook fokkers die én kennels hebben én ook in huis werpbakken, dat is dan weer een ander verhaal: zij vallen dan wél weer onder thuisnestjes). Een kennelfokker herken je aan de volgende dingen:
- Pups worden buiten geboren of in een iets verwarmde schuur, buiten het huis van de fokker
- De pups worden niet meegenomen in het alledaagse huiselijke leven van de fokker. Hierdoor komen ze niet voldoende in aanraking met huiselijke geluiden, ritme, wisselingen van situaties. Dit resulteert in een minder gesocialiseerde pup
- De pups komen alleen buiten de kennel met tripjes naar de dierenarts, maar verder niet. Dit betekent dat de pup nog niet kennis heeft gemaakt met de wereld.
- Vaak worden de pups ook niet uitgelaten en zijn ze niet gewend aan de halsband
- De mogelijkheid om de pup vaker te zien, of in de kennel te bekijken, is vaak niet aanwezig
IDF deelt de nesten van deze fokkers niet op de website. Wij hebben er voor gekozen om enkel thuisnesten aan de man te brengen. American Indian Dogs in Europe deelt deze pups wel. Bereid je goed voor!
Heb je definitief besloten om voor een pup te gaan? Dan geven we je graag de volgende tips mee:
- De Indian Dog is een zogenoemd ‘designer breed’, bestaande uit meerdere rassen. Dit betekent dat de Indian Dog geen ras is, dus het is ook niet mogelijk om een erkende, geregisterde stamboom te hebben. Beloofd de fokker een erkende stamboom? Dit kan dus niet, aangezien het ras nergens in de wereld erkend is.
- Uiteraard is het wél belangrijk dat fokkers de familielijn van de hond inzichtelijk maakt. Dit wordt in de volksmond ook een ‘stamboom’ genoemd, maar wij spreken liever van een ‘familielijn’ of ‘afstamming’. Vraag een fokker altijd naar deze gegevens, het liefste drie generaties terug van zowel vader als moeder.
- Een geteste hond sluit veel ziektes, en later leed, uit. Vraag de fokker dus altijd of de hond getest is via Embark dit is alleen online mogelijk, het is een uitgebreid DNA onderzoek waar je ook de afstamming ziet van de rassen welke vertegenwoordigd zijn, DogDNA welke alleen in de DNA zoeken naar erfelijke ziekten. Ook onderzoek naar heupen, ogen en ellebogen zijn belangrijk. Zijn er geen testen beschikbaar? Denk dan zelf na of je een pup wilt kopen waarmee je in het diepe wordt gegooid zowel qua afstamming als erfelijke ziektes.
- Twijfel je over de afkomst van je pups? Vraag dan of er een afstamming onderzoek mogelijk is die het kan bewijzen. IDF kan je hier ook eventueel in helpen.
- Zorg ervoor dat je ongeveer weet welke rassen vertegenwoordigd zijn in uw pup. Zoek vervolgens Indians op met ongeveer dezelfde genen. Aangezien de Indian dog zowel in uiterlijk als karakter erg kan verschillen door de verschillende vertegenwoordigde rassen, is de ene Indian niet met de andere Indian te vergelijken. Zorg dus dat je een reëel beeld hebt van wat er in je pup zit en wat je er van verwacht. Met name het wolven-aandeel kan hierbij belangrijk zijn. Bij bepaalde percentages worden de honden lastiger, of juist makkelijker. Vraag hiernaar bij je fokker.
- Heb je straks een Indian met een aanzienlijk wolvendeel? Hou er dan rekening mee dat een wolfhond in vele landen niet zijn toegestaan (Scandinavië, verschillende staten in Amerika, etc.). Wil je de hond meenemen op vakantie naar het buitenland zorg dan dat u op de hoogte bent van de regels omtrent wolfhonden van dit land. Illegale wolfhonden worden in beslag genomen en afgemaakt.
- Koop bij voorkeur geen pup via Marktplaats.
- Let goed op het gen pakket van je hond. Er zijn fokkers die de Indian Dogs inkruisen met mid of high content wolfdogs uit het voormalige Oostblok. Deze honden worden Indian Dogs genoemd, maar je moet ze eigenlijk rekenen onder de Europese wolfhonden. Een Europese wolfhond is absoluut geen Indian, en een totaal andere opgave. Verdiep je hier dus in!
- Zorg altijd dat je de moeder teef van de pups te zien krijgt en ga thuis op bezoek bij de fokker
- Zorg ervoor dat je vaker bij je pup mag komen kijken. Leuk voor jou én voor je toekomstige pup
- Vraag aan de fokker waarom hij/zij speciaal heeft gekozen voor de dekking. Dit levert leuke en interessante gesprekken op!
- Koop je een pup in het buitenland? Denk er dan om dat je de hond niet naar Nederland haalt voor 15 weken. Een pup moet volgens de Dierenwet tegen Rabiës ingeënt zijn om de grens over te mogen. Een Rabiës enting mag met 12 weken gegeven worden en na een wachtperiode van 21 dagen mag de pup pas de grens over. Neem je een pup jonger dan 15 weken zonder Rabiës-enting mee de grens over, dan riskeer je een flinke boete en inbeslagname van je pup. Je pup zal een aantal weken in quarantaine geplaatst worden waardoor deze de belangrijkste socialisatieperiode in afzondering door moet brengen met alle gevolgen van dien.
- Zorg ervoor dat je fokker je op de hoogte houdt van de ontwikkelingen binnen het nest. Leuk als voorpret, maar je herkent hier ook een goede fokker aan. Een goede fokker wil niets liever dan de nieuwe eigenaren op de hoogte houden.
- Let erop dat je pup kerngezond is als je hem gaat halen. Is de pup mager, heeft hij/zij een vieze vacht, is hij/zij aan de waterdunne diarree of kijkt hij/zij glazig uit de ogen? Dan moeten er alarmbellen af gaan. Een pup kan aan de diarree raken of spugen door de autorit, maar een pup van 8 weken mag niet ziek zijn. Heb je twijfels? Wees dan eerlijk en bespreek dit met de fokker. Bij kennelfokkers kunnen giardia uitbraken ontstaan, die de pups dan oplopen. Dit resulteert in een doodzieke pup die continue pijn heeft en daardoor snel gedragsproblemen ontwikkelt. Bovendien lopen ze achter in de fysieke ontwikkeling en kunnen ze blijvende schade oplopen en in het ergste geval er aan dood gaan.
- Vraag naar de vaccins van de pup. Er zijn fokkers die beweren de eerste inentingen zelf te doen, maar dat mag officieel in Nederland niet. Bovendien is dit niet te controleren.
- Last but not least: zorg ervoor dat je alle risico’s van tevoren hebt doorgenomen voordat je naar de fokker toe gaat. Als je eenmaal een pup ziet, ben je verliefd en verkocht, en kun je vaak niet verder kijken dan je neus lang is. Hou jezelf scherp! Wees kritisch! Een goede fokker is juist blij met kritische toekomstige eigenaren.
Wij wensen je ontzettend veel plezier en wijsheid toe in je zoektocht naar een pup!
Heb je vragen over de aankoop van een (American) Indian Dog, dan kun je altijd contact opnemen met Willemijn van Hees via [email protected]